Egyéb

A sokarcú vinyl burkolat

By január 13, 2019 No Comments

A műanyag padlóburkolat új formáját az LVT (luxory Vinyl Tiles) már sokan ismerik.

Rengeteget olvashatunk előnyeiről, és egyre többen, egyre bátrabban használják is. Számos megjelenési formája ismeretes. A fapadló, és parketta mintás talán a legnépszerűbb. 

Bátran tehetjük fürdőszobába, konyhába mivel teljesen vízálló.

Fahatású vinyl fürdőben
Fahatású vinyl fürdőben
Referenciamunka / konyha felújítás
Referenciamunka / konyha felújítás

Másik nagy előnye, hogy már meglévő burkolatra ( pl. régi járólapra ) ráburkolható, így felújítás esetén időt és pénzt spórolhatunk, hiszen nem kell a régit feltörni, a törmeléket elszállíttatni. Megfelelő aljzatkiegyenlítés után ragaszthatjuk.

Természetesen nem csak padlóra, hanem a falat, akár egy épített mosdót is burkolhatunk vele.

Parapetig burkolva tökéletesen óvja a falat a sérülésektől.

referenciamunka / szálloda lobby

Mivel a vinyl lapok hajlékonyak, akár íves felületet is burkolhatunk vele. Ragasztható bútorlapra, gipszkartonra, tükörre, bármire ami stabilan rögzített , és sík a felülete.

referenciamunka / bárpult újraburkolása

Azt is kevesen tudják, hogy a vinyl burkolat bármikor visszaszedhető.

Előfordulhat, hogy esetleg egy falikart szeretnénk vásárolni, de ahová terveztük, nincs villany kiállás, esetleg egy új elektromos készülék kerül a háztartásba, de nincs ott konnektor…stb .. Hagyományos kőburkolat esetén nem úsznánk meg a burkolat leverését, az egész fal újra burkolását. Míg vinyl esetében elegendő a legszükségesebb lapokat visszaszedni, majd újra ragasztani. Ugyanez a helyzet esetleges sérülések esetén is.

illusztráció / vinyl burkolás

Nem csak vizes helyiségekben, de lakószobákban, előszobákban is bátran használhatjuk, hiszen a famintás vinyl választéka szinte kimeríthetetlen.. Ráadásul koptató rétegének köszönhetően sokkal kevésbé karcolódik, mint egy átlagos parketta, de a cipő sarka sem kopog rajta, valamint attól sem kell tartani, hogy az idő során összeszárad, vetemedik, ugyanakkor padlófűtés esetén is használható.

illusztráció / nappali parkettamintás vinyl burkolattal

Egyre több lakásba kerül kőhatású, járólapot imitáló vinyl is. Miért? A vinyl alapvetően meleg burkolat, ezért sokkal komfortosabb mint egy hideg kő. Járkálhatunk rajta mezítláb, a gyerekek is játszhatnak rajta, nem fáznak fel.

A kőhatású vinyl is sokféle lehet, de találunk mészkő burkolatot, betont, sőt, akár textilt utánzó mintát is.

referenciamunka / nappali kőhatású vinylburkolattal

Vannak olyan területek, ahol az ún. tekercses vinyl előnyösebb, mint az eddig említett parketta, vagy kőlap méretű lapok. Nagyobb közösségi terekbe, folyosókra, üzlethelyiségekbe, irodákba válasszunk a vidám, színes tekercsben kapható modelleket. Általában 2m széles tekercsekben kerül forgalomba, bármilyen formára szabható.

illusztráció / színes vinyl egy óvodában

Speciális területekre is van kínálat!

Egyes modellek elektromos szigeteléssel rendelkeznek. Használhatók laboratóriumokban, számítógépes szobákban, vagy bárhol, ahol árammal dolgozunk. Létezik olyan szilárd és vastag koptatóréteggel rendelkező modell, amin akár targonca, vagy teherautó is közlekedhet. Ha festékkel, vagy erős festékanyagot tartalmazó anyaggal dolgozunk, – ez lehet akár egy nyári konyha, ahol pl. lekvárt főzünk – választhatunk olyan vinyl burkolatot,amelyről bármilyen festékanyag lemosható.

Létezik továbbá teljesen csúszásmentesített vinyl burkolat is.

illusztráció / speciális vinyl burkolat egy fogorvosi rendelőben
illusztráció / speciális vinyl burkolat egy fogorvosi rendelőben

Árfekvést illetően nyilván van különbség az általános otthoni használatra ajánlott és a speciális igényeknek megfelelő modellek között, de bátran kijelenthetjük hogy a vinyl burkolatok felveszik a versenyt az egyéb hagyományos burkolatokkal, és a hétköznapi költségvetésbe is bátran beilleszthetők. Vásárlás előtt érdeklődjünk a kínálatról, a ragasztást bízzuk szakemberre és nem fogunk csalódni!

A Biggie Home – ban készséggel segítünk a választásban, kivitelezésben.