Egyéb

Barokk trendi módra

By október 11, 2018 No Comments

A barokk elnevezés a barocco (különös, nyakatekert) szóból ered. Ez a művészettörténeti stílus nagyjából a XVI. század végétől a XVIII. század közepéig tartott. Legfőbb jellemzője a monumentalitás. Franciaországban ekkor épült XIV. Lajos parancsára a Versailles-i kastély. Az épületek túldíszítettek voltak: aranyozás, nemes anyagok (pl.: ritka fafajták, márvány, gobelin), falfestmények, csigavonalas díszítmények, gazdag színek.

A nagy belmagasságú belső tereket télen kandallóval fűtötték. A baldachinos ágyakat körben vastag függönnyel védték a hidegtől. Mivel ekkoriban divat volt ágyban fekve fogadni a vendégeket, így nem csak a közösségi terek (szalon, folyosók, előtér), hanem a privát szférához tartozó hálószoba is a reprezentációt szolgálta.

A bútorművesség terén kiteljesedett a furnérozás, az intarzia, a marketéria (csont, teknőspáncél, gyöngyház, porcelán, stb.) technikája. Az aranyozott bronzdíszítmények alkalmazása tette világhírűvé XIV. Lajos művész-bútorkészítőjét, André Charles Boulle-t. Az ülőbútorok már kárpitozottak (gobelin), háttámlájuk egyenes, lábuk íves és faragott (cabriole), a váz gyakran aranyozott. Ekkor jelent meg a fiókos komód. Az álló- és asztali órák, mint dekoratív berendezési tárgyak, szintén a tulajdonos gazdagságát mutatták.

A barokk stílus használata teret igényel. Ha mai korra átültetve, egy átlagos otthonban szeretnénk alkalmazni, kissé vissza kell fogni csillogását és monumentalitását – de ez nem lehetetlen. Az olasz és francia bútorkészítő cégek sosem hagytak fel a barokk stílusú darabok gyártásával, mivel igencsak keresettek voltak és ma is azok. A formák és a színek kicsit stilizáltabbak, visszafogottabbak lettek, illeszkedtek a folyamatosan változó közízléshez. 

A fényes szatén, és nehéz bársony helyett pamut, vagy len alapú kárpitokat használnak, a fa bútorvázakról eltűnik az aranyozott csillogás, sőt a sötét dió szín is elmarad. Helyette a divatosan visszakoptatott színek kerülnek előtérbe.

A trend ugyan változik, de ilyen stílusban berendezett enteriőr mindig eleganciát sugároz.

A Biggie Home kínálatával és egy jó lakberendező segítségével az Ön otthona is lehet barokkosan nagyvonalú és elegáns.

Csorba Tünde

lakberendező