Egyéb

Chinoiserie

By február 17, 2019 No Comments

A chinoiserie, azaz „kínaizáló” stílus főként a XVIII. századi Európában hódított. A kelettel folytatott élénk kereskedelem révén már a XVII. század elején számos bútor, használati- és dísztárgy, selyem érkezett a kontinensre. A chinoiserie divatjának elterjedése Franciaországban Madame Pompadournak köszönhető. Angliában Thomas Chippendale, zseniális tervező és bútorműves kiadott bútortervei és rajzai segítségével terjedt el.

A kínaizáló stílus a rokokó részeként jelent meg. A Kínából érkező porcelántárgyakat mindig nagy becsben tartották, áruk miatt az uralkodó osztály lakberendezéséhez tartoztak. 1709-ben megfejtették a porcelángyártás titkát, attól kezdve a kínai munkák utánzása volt a cél. A bútorok legfőbb jellemzője a lakktechnika. Legelterjedtebb a fekete, a vörös és a zöld lakkozás volt. Szívesen alkalmazták aranyozott díszítésekkel párosítva, a nagyobb kontraszt kedvéért.

Megjelent Európában a papírtapéta is. Eddig a falakra csak festés vagy kárpitozás került. A chinoiserie legfőbb motívumai a madarak, sárkányok, majmok, rácsminta, virágos ágak, bambusz, kínai életképek és tájképek.

 A daru ábrázolás különösen fontos, mivel ez az állat a becsület, a hűség és a béke jelképe. Divatos lett az áttört támlájú szék, a pagodaszerű felépítmény a bútorokon, a rizspapírral borított paraván és a bambusznádat utánzó faragás.

Ezekből a motívumokból nem nehéz mai szemnek is ízléses, érdekes enteriőrt létrehozni, elegáns és klasszikus megoldást adva a napjainkban is divatos keleti stílusra.

A Cikkben megjelent képek a Coordonne spanyol tapétagyár Chinossiere kollekciójából lettek válogatva, melyeket megtalál a Biggie Home kínálatában.

A falak dekorálása fontos, de az sem mindegy milyen bútorokkal társítjuk, mivel világítjuk meg azt, mindig az összhang a lényeg!

Forduljanak hozzánk bizalommal, lakberendezőnk készséggel segít a választásban.

Csorba Tünde
lakberendező
+36 20 937 1974

Biggie Home
1036 Budapest Dereglye u. 5
+36 30 174 2084
www.biggiehome.hu
www.coordonne.hu