Egyéb

Függöny? Roló? Roletta? Mit válasszak?

By október 5, 2017 No Comments

Gyakran felmerül a kérdés: Mit tegyünk az ablakra?

A függönyt már jól ismerjük, de szeretnénk újítani. Magazinokban szebbnél szebb ablakokat látunk, és nem tudunk dönteni, hogy mi lenne a legmegfelelőbb.

Ehhez a dilemmához nyújtunk most segítséget!

Először is döntsük el, mi az igény. Szeretnénk-e sötétíteni, ha igen, akkor mennyire. Belátnak-e az ablakon az idegen szemek, amikor nincs elhúzva a sötétítő függöny stb.

Tegyük fel, hogy be is látnak, és sötétíteni is szeretnék.

A klasszikus megoldás a dekorfüggöny és fényáteresztő függöny egymás mögött.

Clarke & Clarke Ribble Valley

Clarke & Clarke Ribble Valley

A dekort általában két oldalra szoktuk elhúzni ha van hely. A klasszikus, elegáns verzió, amikor valamilyen dekoratív elkötővel rögzítjük is a függönyt . Modernebb enteriőrökben nem használunk elkötőt, a dekor szépen lóg két oldalon.

Ha teljes sötétséget szeretnénk a szobában, akkor ajánlatos a függönyt ún. blackout béléssel bélelni. Ez egy olyan speciális anyag, ami teljesen megszűri a fényt, sőt kis mértékben a zajokat is, ezért hálószobában kifejezetten ajánljuk. Ilyen bélést bármilyen anyagú vagy színű függöny mögé varrhatunk, így egy akár egy teljesen fehér függöny is lehet tökéletesen fényzáró.

A fényáteresztő ún. könnyű függöny választéka határtalan. Ügyeljünk azonban arra, hogy egy fényes dekor mögé egy szintén magas fényű könnyű függöny illik ( pl.organza ), míg egy pamut dekor mögé szintén pamut vagy len anyag . Manapság már rengeteg olyan textil van a piacon, amely imitálja a természetes anyagokat, bár összetételüket tekintve polyesterek. Nyugodtan választhatunk ilyet is, ezeknek az ára lényegesen kedvezőbb.

Itt térnék ki a színekre. Míg a dekor függöny színét tetszőlegesen megválaszthatjuk a belső tér színeivel harmonizálva, vegyük figyelembe, hogy ha színes fényáteresztő függönyt választunk, az egész szoba színét megváltoztathatjuk vele. Lehet, hogy zavaró lenne hosszú távon mindent sárgában, kékben, vörösben látni még akkor is, ha kedveljük ezt a színt. A fehér, ekrü, törtfehér a legjobb választás ebből a szempontból.

Ne féljünk viszont az ekrü, halvány bézs színektől abban az esetben, ha egyébként is sok a pamut, a len, a fa a lakásban. Nem lesz „piszkos” érzet, hiszen a pamut, a len sem hófehér.

A függöny akkor szép, ha földig ér és kellően redőzött. Az optimális hossz a földről 1cm (A könnyű függöny 2cm, hogy ne lógjon ki.) A redőzést tekintve a karnis hosszának 2-3 szorosát vegyük meg.

Divatos manapság a földre omló hossz. Ezt akkor válasszuk, ha nem zavar bennünket hogy lelóg a földre, nem fogunk rálépni, nem fog játszani vele a kiscicánk 🙂

Mennyivel lógjon túl? Legalább 5-15cm-t! Ha csak 1-2 cm-t lóg le földre olyan hatást kelt mintha elszabták volna. A nagyon finom lágy puha anyagra többet is ráhagyhatunk, nagyon dekoratív lesz!

Ha a radiátor az ablak előtt van, ügyeljünk arra, hogy a karnis a radiátor elé kerüljön, ne érjen hozzá a függöny. Vállaljuk be azt a kevés hőveszteséget, amit a függöny felvesz az esztétikum oltárán.

 

Ha kicsit mást szeretnénk, varrhatunk római rolót!

 

 

Ez az angolos lakberendezésben nagy divat. Előnye, hogy az ablakpárkányt kedvünkre dekorálhatjuk, hiszen a roló fel-le mozog. Kétszárnyú ablak esetében tegyünk egymás mellé két rolót! Kiemelhetjük vele a játékosságot, ha különböző magasságban engedjük le a rolókat. (Rolókról külön fejezetben írok majd.)

A roló csak ablakpárkányig ér, vagy maximum a párkány alá 1-2cm-el! Csak üvegajtó előtt legyen földig érő roló!

 

Amire figyelni kell:

Úgy határozzuk meg a roló felszerelését, hogy az ablak fölött legyen 20-30cm, mert ennyi hely kell ahhoz, hogy ki tudjuk nyitni az ablakot. Ha viszont ablakot nyitunk, akkor fel kell húzni a rolót teljesen.

Az, hogy a roló le legyen eresztve és szellőztessünk is csak akkor lehetséges, ha az ablak bukóra (is) nyílik. Kivétel ez alól az angol nyílászáró, amely fel-le mozog, de ez hazánkban viszonylag ritka.

Mi van akkor, ha nincs meg a szükséges 20-30cm hely ablak fölött, de mi mégis ragaszkodunk a rolóhoz?

Semmi baj, a rolószerkezetet az ablakkeretre is fel lehet szerelni. Vannak olyan szerkezetek, amelyek pontosan erre vannak kitalálva, sőt még a keretet sem kell feltétlenül megfúrni.

Vagy, választhatunk rolettát.

 

A roletta szintén az ablak előtt fel-le mozgatható árnyékoló, amelyet egy szerkezet feltekercsel.

Előnye, hogy közvetlenül az ablak fölé is fel lehet szerelni, hátránya, hogy csak speciális anyagokból lehet készíteni, textilből nem! A roletta anyagoknak is nagyon széles a választéka, ez is lehet akár teljesen fényzáró, akár vékony fényt áteresztő, azonban soha sem annyira vékony, mint pl. egy organza, vagy voile textil, valamennyi fényt mindenképpen megszűr.

Mit válasszunk, ha egyáltalán nem kell sötétíteni, mert pl. van redőny?

Valamilyen textiliát mindenképpen ajánlunk az ablakra, mert sokkal melegebb, otthonosabb lesz a tér, mint ha az ablakokat csupaszon hagyjuk.

Ilyen esetekben egy szép roló, vagy roletta önmagában is megállja a helyét. Konyhai, fürdőszobai ablakokra sokszor csak egy kevésbé átlátszó roló kerül.

Ha széles az ablaknyílás, akkor jó megoldás egy szép fényáteresztő függöny, és két oldalra dekorsál. A dekorsál olyan, mint a sötétítő függöny, csak nem lehet összehúzni, tehát tényleg csak dekorál.

Figyeljünk arra, hogy azért a dekorsálnak is legyen tömege. Nem néz ki jól, ha egy 5m széles terasz ajtó két oldalára oda biggyesztünk valami kis vékony dekor darabkát.

A függönyt tenni az ablakra nem csak azért kell, hogy betöltse a funkcióját!
Egy jól megválasztott függöny csodákra képes, hiszen ő az otthonod ruhája!