Felújítás

Értéknövelő beruházás, avagy Homestaging

By szeptember 22, 2017 No Comments

Az álomlakás csak egy ötletnyi távolságra van

Azt a megbízást kaptuk, hogy egy hónapok óta kiadásra kínált, kétszemélyes apartmant tegyünk vonzóvá, otthonossá és kiadhatóvá, lehetőleg alacsony költségvetéssel kalkulálva.

A lakás gyönyörű helyen van, a II. kerületben, a hegyoldalon kapott helyet, pazar kilátással a városra. De a környezet nem minden; ma már az elhelyezkedés és a belsőtér megfelelő kihasználhatósága is sok, vagy éppen kevés pontot ér, ha lakáskiadásról van szó.

Az ingatlan egy 15 emeletes apartmanház egyik lakása, melyet a 90-es években újítottak fel az akkor divatos szállodai hangulatban. Az apartmanokat individuálisan értékesítették, így valamennyi ugyanúgy néz ki.

Hogy áthidaljuk az adott körülményeket, olyan látványos térelemeket kellett keresnünk, amiken azonnal megakad az interneten kiadó lakást keresgélők szeme. Tekintettel arra, hogy kis lakásról van szó, ötleteinkkel első sorban fiatalokat céloztunk meg.

 

A jól megválasztott szín már félsiker

Legyen akár kicsi, akár nagy terű egy lakás, a jól megválasztott tapéta vagy falfesték, első perctől kihozza a terek hangulatát és a bennük rejlő lehetőségeket. Így mikor megláttuk a csupasz fehér falakat és a legkisebb költséggel kezdtünk el számolni, rögtön a tapétára esett a választásunk, illetve a nem tapétázható felületeknél a hozzá illő festésre.

Miután kitaláltuk milyen hangulatot sugározzon a lakás, azonnal a Coordonne spanyol tapétagyár Lara Costafreda kollekciójára esett a választásunk. A tapéta nagyon dekoratív, egymással jól kombinálható, és szép meleg színei vannak. Viszonylag kortalan, így könnyen megoldható, hogy se túl férfias, se túl nőies ne legyen az összehatás. A spanyol tervezőnő  – Lara Costafreda – által megálmodott dzsungel minta méltán közkedvelt. A vízfestékkel készült képekre emlékeztető fikusz levelek kellemes pasztell színei azonnal otthonosra festik az üres falakat, további dekorációra nincs is nagyon szükség.

A tapéta színválasztását nagy mértékben meghatározta a konyhai csempe kék/zöld színe, mivel költségkímélő okból az maradt a falon. A vibráló, kissé erőszakos falburkolatot megszelídítette az életteli dizájn.

A tapéta természetes alapanyagának köszönhetően könnyen felrakható és tisztítható, és ami a legfontosabb egyszerűen lehúzható a falról anélkül, hogy az alatta lévő felület sérülne. Ha a bérlő ottléte alatt valami történne vele, a sérült tapétacsíkot egyszerűen eltávolítanánk és egy új kerülhetne a helyére.

 

A tervezőnő a tapéta mintájával és színével megegyező textilt is megálmodott, ami szintén nem hiányozhat egy ilyen enteriőrből. A kollekció textil választékából kerültek ki a dekoratív díszpárnák, valamint a kárpitozott fali fogas, ami akár faliképnek is beillik a festett falon.

 

A kinyitható kanapé és a fotel a régi maradt, de mosható, könnyen tisztítható szövetből kaptak új, levehető huzatokat. Az új huzatok szövete egy speciális szennytaszító bevonattal rendelkezik. A szennyeződés egy vizes törlőkendővel könnyen letörölhető, és ha esetleg folyadék borulna ki, végig folyik rajta anélkül hogy a szövet magába szívná. A huzatok szürke színei a hálószobai tapéta színével megegyezőek, ezáltal is összekötve az amúgy is egybenyíló tereket.

Az ötletesen és főleg praktikusan megújult bútorok második virágkorukat élik új helyükön.

 

Mindenki álomkonyhára vágyik

A konyha igazi fejtörést okozott. Az ablaktalan helyiség eredetileg egy sötét lyuknak tűnt, de szerencsére falát meg lehetett nyitni a nappali felé. Nagyobb átalakítás és engedélyeztetés nélkül azaz nem volt szükség például gázcső áthelyezésre, sem gázterv készítésre sem emiatt. Költségkímélő okokból a konyha frontok és a munkalap megmaradtak, de a nappali felől természetes fényt kaptak, így a szoba és az étkező is átláthatóbbá, barátságosabbá vált.

Az erőteljesen vibráló, kockás padlószőnyeg helyére hajópadló került, és lehetőségeink szerint lecseréltük a szállodás bútorzatot is, a hangulatnak megfelelő stílusban.

Már csak a dekoráció maradt. A leglátványosabb dekorációk a lámpák és lámpaburák lettek, amelyekhez a tapéta maradékát használtuk fel. A hangulatot néhány ütős díszpárnával és pár apró Ikeás dekorral tettük teljessé.

Az egész átalakítás csupán egy hónapot vett igénybe. A történet tökéletes lezárása pedig egy héttel az átadás után következett, ugyanis a tulajdonos kiadta a lakást, méghozzá pont annyiért, amennyit kapni szeretett volna érte.