Felújítás

Lakás felkészítés kiadásra

By november 9, 2018 No Comments

Egyre többet halljuk ezt a szót: Home staging

Mit is jelent?

A szó jelentése többféle képen definiálható, de a lényeg az, hogy ez egy olyan művelet, amellyel a kiadásra vagy eladásra váró lakások minél gyorsabban és minél jobb áron értékesíthetővé válnak.

Ez a tevékenység Amerikából indult e,l a 70-es évek elején. A lakás tulajdonosok, de az ingatlanközvetítők között is hamar népszerű lett, és most már hazánkban is sokan élnek ezzel a lehetőséggel.

Felismerték ugyanis, hogy ha kicsit költenek a lakásra, hamarabb megtalálják azt az igényes vevőt, vagy bérlőt. aki színvonalas, modern igényeknek megfelelő lakást keres.

Minél igényesebb a leendő bérlő, annál nagyobb az esély, hogy vigyázni is fog az ingatlanra.

Fontos, hogy az adott lakásból a maximumot hozzuk ki, figyelembe véve a lakás adottságait, és természetesen a tulajdonos anyagi kereteit.

A „szépészeti beavatkozást„ mindig „vevőszemmel„ kell csinálni, mert az a cél, hogy az illető –lehetőleg még az interneten keresgélve – beleszeressen.

Nemrég készültünk el egy belvárosi, 67 négyzetméteres lakás ilyen célú felújításával, melyet a tulajdonos hosszú távon szeretne bérbe adni.

A lakás ideális fekvését, méretét tetézi, hogy két, majdnem egyforma méretű lakószobával rendelkezik, mindkettő utcára néző. Az egyik erkélyes, a másikon óriási ablak van. Tehát világos, tágas szobákról beszélünk, melyek klasszikus kétszárnyú ajtóval egybe nyithatók. Ha azonban az ajtót becsukjuk, mindkét szobának van külön bejárati ajtaja is.


Mindezekből arra következtettünk, hogy nem csak kisebb család számára, de akár irodának is ideális lenne.

A fényt nem akartuk elvenni, ezért egyszerű könnyű függönnyel dekoráltuk az ablakot.

Két oldalon  pedig dekorációs célból oldalsálakat tettünk fel . 

A fürdőszoba, a konyha és a háztartási helység igen lepusztult állapotban volt, erre mindenképpen áldozni kellet, de a szobákat csak kicsit „dizájnoltuk”, semleges stílusban, de divatosan.

Mivel a szobák tágasak, magasak, bátran választhattunk színeket.  A kiadásra szánt lakásoknál fontos, hogy olyan színt válasszunk, ami megfelel az átlag ízlésnek, de azért van benne valami figyelemfelkeltő.  Meggyőztük a tulajdonost, hogy legalább az egyik falat tapétázzuk. A tapéta még akkor is nagyon dekoratív, ha csak egyetlen falon jelenik meg. Találtunk egy olyan mintát, amely tökéletesen illik a belvárosi hangulatba, és kellőképpen semleges.


A színválasztás pedig a most divatos kék/szürke kombóra esett az átlagos bézs/barna helyett, ami már önmagában is adott egy fiatalos lendületet a lakásnak.

A másik hangsúlyos dekorációs elem a lakás halljába került, ami a konyhával szemben helyezkedik el.

Akár étkező, akár recepció lehet, mindkettőt „feldobja„ ez a poszter. 


Ezzel kinyílik az ablaktalan szoba, sokkal tágasabbnak érezzük és a kellemes „kilátás” jókedvvel tölt el.

A konyha elég kicsi, két ajtó, és egy szellőző ablak is van benne, ezért sakkozni kellett a hellyel, de a végén minden, ami fontos, bekerült. Beépített hűtő, mosogatógép, tűzhely, mosogató.


A szellőző ablakot, amely a lichthofra nyílik, egy lehúzható roletta rejti.


Mivel a kiszolgálóhelyiségek kicsik, ezért nem volt kérdés a fehér szín, amely tisztaságot sugároz.

A hallba nyíló ajtó helyére pedig függönykerült. Ezzel teret nyertünk, és dekoráltunk is egyben.


A fürdőszoba is nagyobb átalakítást kapott. Kiselejteztük a régi kopott zománcos kádat, helyére egy épített zuhany került, a lakáshoz illő stílusban. A zuhanykabin elég nagy, és kényelmes egy testes férfiember számára is. Mellette pedig éppen elfért egy kisebb mosdó, és mosdószekrény.


Az előszobában egy méretre készített fali fogas őrzi majd a kabátokat.


A burkolatokat, ahol lehetett, meghagytuk. A két szoba parkettája fel lett csiszolva és matt lakkal kezelve olyan lett, mintha új lenne.


A bejárati rész, a konyha és a hall viszont új vinyl burkolatot kapott. A vinyl a klasszikus parketta textúráját utánozza, viszont sokkal kevésbé kényes, vízálló, könnyen tisztítható, tehát ott, ahol a leginkább ki van téve szennyeződésnek, tökéletes.


Az ingatlan nem lett berendezve, épp amiatt, mert a funkciója még nem tisztázott, de így üresen is hívogató, meleg, otthonos.

A tervezésben Csorba Tünde lakberendező volt segítségünkre, akinek ezúton is köszönjük a munkáját.

Ha Ön is eladna, vagy kiadna, keressen bennünket bizalommal!

Ez egy olyan értéknövelő beruházás, amely mindig megtérül!