Feng Shui

Feng Shui a lakberendezésben

By március 8, 2019 No Comments

Harmónia – Nyugalom – Egyensúly az életünkben

A Feng Shui alapú lakberendezés célja az egyén és környezetének egyensúlyba hozása. Lényege az energiák és tárgyak harmóniája, az elemek és stílusok összhangja. Független a helytől és a stílustól is. Ezek az energiák ugyanúgy működnek a minimál vagy a barokk enteriőrben, Japánban éppúgy, mint hazánkban.

A lakásunk, életterünk általában tükrözi a személyiségünket. Azonnal ráismerünk egy agglegény lakására, egy tinédzser szobájára, máshogy néz ki egy precíz üzletember otthona, és megint máshogy egy bohém művészé. Nyilván ezek sarkított példák, de  kétségtelen, ha változtatni szeretnénk életünkön, az ki fog hatni környezetünkre, és fordítva. Ha változást viszünk otthonunkba, hatással lesz ránk. , 

A Jin és a Jang fogalma, jelképe sokak számára ismerős. Azt mutatja, hogy az egymással ellentétes erők kiegészítik egymást, egyensúlyban vannak egymással és egyik sem létezhet a másik nélkül. Minden magában hordozza a változás lehetőségét és semmi nem vegytisztán csak negatív vagy pozitív értelmezésű.

A test csakrái szintén fontos szerepet játszhatnak a változások elérésében. Lakberendezői szempontból a hozzájuk rendelt színek lehetnek segítségünkre. Ezek lentről felfelé:

  • Gyökér – piros
  • Szex – narancssárga
  • Napfonat – sárga
  • Szív – zöld
  • Torok – kék
  • Harmadik szem – lila
  • Korona – fehér vagy rózsaszín

A színek, a formák, a motívumok és elrendezési megoldások mind-mind hatnak ránk, akár tudatában vagyunk ennek, akár nem. Tudományosan bizonyított tény a színek élettani hatásai. Ezeket felhasználva javíthatunk életminőségünkön, közérzetünkön, sőt a hozzáállásunkon és gondolkodásmódunkon is.

A lakberendezés szerves részeként minden egyes életterületen változást/javulást érhetünk el a Feng Shui segítségével. 

Fontos, hogy ne akarjunk egyszerre mindent! Maximum két életterületre koncentráljunk egyidőben, különben káosz lesz a vége. Mindenre van megoldás (karrier, párkapcsolat, gyermekek stb.), ami azonban erősen egyén függő, tehát személyre kell szabni.

Alapvetően kétféle módon tekinthetünk egy otthonra:

– A térszervezés alapja az egyes helyiségek külön egységként kezelése, mivel mindegyikhez hozzárendelhetők a Jin vagy a Jang jellemzők, a színek, a formák, az anyagok és a motívumok. Ez az elsődleges módszer a környezet harmonikusabbá tételére.

A Bágua térkép használatával az otthont egy egységként kezeljük. A teljes alapterületet osztjuk fel kilenc egyenlő részre, ahol minden résznek adottak a térkép szerinti jellemzői. Az egyes területeket kell a kívánt végeredmény szerint erősíteni vagy gyengíteni, illetve a hiányokat pótolni.

Sokszor mondjuk, hogy véletlenek nem léteznek. Bele sem gondolunk, hogy ez mennyire igaz! Nézzünk egy példát: Reggel kipihenten ébredünk , éppen megússzuk a reggeli csúcsforgalmat, ezért korábban érünk a munkahelyünkre, lesz néhány percünk beszélgetni a kollégánkkal, aki megemlíti hogy munka után barátaival beülnek egy sörre, és elhív minket is. Éppen van annyi szabad időnk, mert előző este kimostuk a szennyes adagot / megfőztük a vacsorát a családnak…stb. Aznap. ott a sörözőben megismerkedünk a szerelmünkkel/ összefutunk egy rég nem látott baráttal akit már napok óta tervezünk felhívni…stb  Véletlen? 

Ha jóban vagyunk önmagunkkal, ha egyensúlyban telnek a napjaink, csupa ilyen véletlen fog velünk történni.

Ezzel a kis sorozattal szeretnénk rámutatni, hogy milyen változásokat tudunk elősegíteni azzal, ha a közvetlen környezetünket, a lakóterünket pozítív energiákkal töltjük fel.

Ehhez pedig az Ősi kínai térrendezés művészetét használjuk majd.

Tartsatok velünk!

Csorba Tünde
lakberendező
+36 20 937 1974

Biggie Home
1036 Budapest Dereglye u. 5
+36 30 174 2084
www.biggiehome.hu
www.coordonne.hu